FTP navodila

1. Kako oddamo datoteke za osvetljevanje ali tiskanje

Datoteke se lahko odda na tri načine :

  • Prinesete jih lahko osebno na prenosnem mediju (CD, DVD, CDRW, USB ključ, prenosni disk,...)
  • Pošljete jih lahko preko elektronske pošte na naslov repro@tiskarna-ekart.si
  • Oddate na naš FTP strežnik 

V primeru pošiljanja po elektronski pošti, vas prosimo, naj sporočilo zraven priponke (datotek) vsebuje tudi ime in telefonsko številko kontaktne osebe.

2. Povezava na FTP strežnik

Do  FTP strežnika dostopate preko naslednjega linka: ftp://ftp.tiskarna-ekart.si/

Uporabniško ime in geslo dobite od nas po telefonu ( 02 789 01 30 ). 

Do FTP strežnika lahko dostopate tudi s katerim koli FTP odjemalcem.

3. Kakšna naj bo datoteka v pripravi za tisk

Sprejemamo odprte datoteke iz programskih okolij PC in MACINTOSH, programov Page Maker, Quark Xpress, CorelDRAW, Adobe Illustrator, Adobe Photoshop, Adobe InDesign, FreeHand, Microsoft Offce in drugih. Priložiti je potrebno tudi vse v dokumentu uporabljene pisave (Type 1 ali True Type), ali pisave spremeniti v vektorsko obliko (Convert to Curves). Slike naj bodo shranjene v TIFF ali JPG formatu, v modusu CMYK, z ločljivostjo 300 dpi pri velikosti 1:1.

Optimalnejši način zapisa datotek za tisk je PostScript (PS). Za izdelavo datoteke PS moramo imeti v sistemu nameščen tiskalnik, ki podpira jezik PS. Vrsto in model PS tiskalnikov izberemo glede na vrsto dela (za č/b ali barvni tisk), izberemo ustrezen PPD, v oknu “Output” izberemo ločljivost 2400 dpi in z ukazom “Print to File” izdelamo PS datoteko. Pri izdelavi PostScript datoteke je pomembno, da upoštevamo dodatke za porezavo (3 mm), barve shranimo v formatu CMYK, kompozitno.

V zadnjem času se za tisk uveljavljajo datoteke tipa PDF. Zaradi posebnega načina zapisa zasedejo manj podatkovnega prostora (tudi do 10 krat pri enaki kvaliteti zapisa). PDF dokument izdelamo tako, da PS datoteko s programom Adobe Acrobat Distiller pretvorimo v PDF.